Apelsin- och choklad-marängpaj

Den italienska marängen är mjuk och en aning seg i konsistensen, och påminner om fyllningen i en kokosboll.

Apelsin- och choklad-marängpaj

1. Hacka samman mjöl, socker, kakao, salt och smör skuret i mindre bitar, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylskåp ca 30 min.
2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
3. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften, mät till ca 1 1/2 dl. Blanda apelsinsaften med smör, ägg, äggula och socker i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör i apelsinskalet. Låt kallna.
4. Koka vatten och 1 dl socker till 120°. Vispa äggvitorna till fast skum med 2 msk socker. Häll den heta lagen över äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills smeten kallnat. Bred smeten toppigt över pajen. Bränn av smeten med brännare eller sätt pajen högst upp i ugnen på 275° tills marängen fått fin färg.

Recept från