00000

Pajskalet blir sprött med lite bakpulver tillsatt i degen och crème fraiche gör fyllningen god och krämig.

För 10 bitar

Ingredienser

Pajdeg

150 g smör, rumsvarmt
1,75 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning

5 äpplen
2 tsk kanel
1 msk strösocker
2 dl crème fraiche
2 dl mandelmassa, riven
2 dl mandelmassa, riven
1 msk vaniljsocker
1 äggula

Annelies äppeltårta

1. Pajdeg: Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ägget. Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt vila kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och skaka dem i en plastpåse tillsammans med kanel och socker.
3. Blanda samman övriga ingredienser till fyllningen. Lägg äppelklyftorna i botten och häll på crème fraicheblandningen. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 40 min. Täck med folie om den ser ut alltför mörk. Servera med glass.