4.64.64.64.64.6

Annas saftiga banankaka är lätt att baka och en riktig klassiker till fikat. Har du bananer som är på väg att bli övermogna är de perfekta i banankaka. Använd gärna ekologiska bananer.

För 1 kaka

Ingredienser

Banankaka

150 g smör rumsvarmt
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
4 bananer väl mogna, medelstora (ekologiska)
0,5 dl kaffe kallt

Saftig banankaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en rund form, 26 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker med elvisp, tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är blandat och lite fluffigt.
  4. Blanda mjöl, bikarbonat och bakpulver i en skål.
  5. Mosa bananerna med en gaffel.
  6. Tillsätt mjölblandningen, bananer och kaffe. Vänd runt med en slev.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den serveras.

Provkökets tips! Ta med extra frosting i en burk och bred på kakan när den ska serveras.

banankaka

Foto: Ulf Svensson

Banan i smeten gör kakan saftig och extra god.

Hur länge håller banankakan i kylen?

Kakan håller sig saftig i 2-3 dagar.

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Fler recept på banankakor: