Ankrillette med plommonmarmelad

Ankrillette med plommonmarmelad är en festlig smårätt. Det blir en större sats av ankan än vad som går åt, men när man ­confiterar så lång tid i ugnen kan man lika gärna göra en stor sats och ­sedan frysa in.
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 6 anklår - (ca 2 kilo)
  • 1 dl grovsalt
  • 6 dl ankfett
  • 3 schalottenlökar
  • 1 morot - liten
  • 5 kvistar timjan

Marmelad

  • 10 plommon - väl mogna
  • 1 apelsin
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk vatten

Tillbehör

  • salladsblad
  • plommon - strimlat
  • flingsalt

Gör så här

  1. Lägg anklåren i en bunke och strö över saltet. Låt ligga i rumstemperatur ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 125°. Skrapa bort saltet och lägg låren i en gryta eller ugnssäker form. Häll över ankfettet  täck med lock eller aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen ca 8 timmar, tills ­ank­köttet är mört.

  3. Marmelad: Halvera och kärna ur plommonen. Skär plommonen i mindre bitar. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet med en vass kniv. Koka upp socker och vatten i en gryta. Tillsätt plommon och apelsinskal och låt koka utan lock tills cirka hälften återstår, beräkna ca 50 min. Rör om då och då. Plocka bort skalbitarna och låt marmeladen kallna.

  4. Ta bort skinnet från anklåren och dra bort köttet med två gafflar. Skala och finhacka lök och morot. Fräs lök, morot och timjan i 2 msk av ankfettet. Blanda i ankköttet.

  5. Servera ankrilletten i salladsblad. Toppa med marmelad och plommon. Strö över salt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!