00000

Vi fick den goda ankan serverad som en del i en hel meny. Vill man servera den som ensamrätt föreslår vi ägg- eller risnudlar till.

För 4 personer

Ingredienser

300 g ankbröst
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Fond

5 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk ingefära riven färsk
2 citrongräs finhackade

Asiatisk sky

3 dl vatten
0,5 dl reducerad fond
1 krm chili flakes
2 kaffirlimeblad
1 tsk japansk soja
1 tsk fisksås
0,5 dl korianderblad

Krabba

170 g krabbkött
2 msk smör rumsvarmt
2 msk reducerad fond
1 msk gräslök hackad

Spenatbädd

8 salladslökar
300 g färsk spenat
1 msk smör
2 krm salt
1 krm vitpeppar nymald

Gör så här:

Anka:

  1. Sätt ugnen på 125°. Strö salt och peppar på ankbrösten.
  2. Lägg ner dem i het stekpanna utan smör, sänk värmen och stek ca 4 min på skinnsidan, vänd och stek ytterligare 2 min.
  3. Lägg över i en ugnssäker form och stek dem i ugnen 15-20 min till en innertemperatur på 65°. Låt ankbrösten vila i folie ca 10 min innan de skärs upp.

Fond:

  1. Koka vatten, kycklingfond, ingefära och citrongräs till ca 1/5 återstår.
  2. Sila fonden.

Krabba:

  1. Blanda krabbköttet med smör. Tillsätt 1/5 av den reducerade fonden och gräslök.

Asiatisk sky:

    1. Koka upp vatten, hälften av den reducerade fonden, chili flakes och kaffirlimeblad.
    2. Låt skyn koka 2-3 min och smaka av med soja
      och fisksås.
    3. Blanda ner korianderblad vid servering.

Spenatbädd:

  1. Skiva salladslöken, fräs den med spenat i smör i stekpanna 2-3 min. Strö på salt och peppar.

Skär ankbrösten i sneda skivor. Fördela spenaten i djupa varma tallrikar. Lägg på ankbrösten. Fördela krabbröran på köttet och häll lite av den heta buljongen runt. Servera resten vid sidan om.
Servera direkt.