4.54.54.54.54.5

Ankbröst med portvins- och vindruvssås och selleripuré är festlig fredagsmat. Sellerismaken blir mild när sellerin blandas med potatis.

För 4 personer:

Ingredienser

2 ankbröst, (à 350 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Puré:

500 g potatis, mjölig sort
300 g rotselleri
50 g smör
1 dl mjölk
1 tsk salt

Sås:

200 g vindruvor, röda, ekologiska
2 bananschalottenlökar
1 + 1 msk smör
2 dl vatten
1 dl portvin, rött
2 msk kycklingfond, konc
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 krm salt

Tillbehör:

vaxbönor

Garnering:

vattenkrasse

30 minuter + 20 minuter i ugn

Ankbröst med portvins- och vindruvssås och selleripuré – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär snitt i fettkappan på ankbrösten. Krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn dem med skinnsidan nedåt i en torr, het stekpanna ca 4 min. Vänd och stek dem på köttsidan ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt ankbrösten vila ca 5 min innan de skärs i skivor.
  2. Puré: Skala och skär potatis och selleri i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Vispa sönder potatis och selleri med elvisp tillsammans med smöret. Späd med mjölken och krydda med salt.
  3. Sås: Halvera och kärna ur druvorna, spara ca 50 g. Skala och hacka löken. Fräs druvor och lök i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, portvin och fond och låt sjuda ca 10 min. Pressa sönder druvorna mot kanten av kastrullen.
  4. Sila såsen. Låt den koka upp på nytt och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör. Krydda med salt. Blanda ner  de sparade vindruvorna.
  5. Koka vaxbönorna enligt anvisning på förpackningen.
  6. Värm purén och servera ankan med puré, sås och vaxbönor. Garnera med vattenkrasse.