30 minuter + 20 minuter i ugn
Ankbröst med portvins- och vindruvssås och selleripuré – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Skär snitt i fettkappan på ankbrösten. Krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn dem med skinnsidan nedåt i en torr, het stekpanna ca 4 min. Vänd och stek dem på köttsidan ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut och låt ankbrösten vila ca 5 min innan de skärs i skivor.
- Puré: Skala och skär potatis och selleri i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Vispa sönder potatis och selleri med elvisp tillsammans med smöret. Späd med mjölken och krydda med salt.
- Sås: Halvera och kärna ur druvorna, spara ca 50 g. Skala och hacka löken. Fräs druvor och lök i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, portvin och fond och låt sjuda ca 10 min. Pressa sönder druvorna mot kanten av kastrullen.
- Sila såsen. Låt den koka upp på nytt och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör. Krydda med salt. Blanda ner de sparade vindruvorna.
- Koka vaxbönorna enligt anvisning på förpackningen.
- Värm purén och servera ankan med puré, sås och vaxbönor. Garnera med vattenkrasse.