4.44.44.44.44.4

Till det ganska feta ankbröstet passar det bra med en lite syrlig sås. Därför används svenska plommon tillsammans med choklad i såsen för att få lite extra syra och sötma.

För 4 personer:

Ingredienser

2 ankbröst, (à ca 350 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Sås:

4 plommon
1 bananschalottenlök
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk smör, + 1 msk
1 dl rött vin
1 dl vatten
25 g mörk choklad
2 msk kalvfond, konc
2 msk muscovadosocker, ljust
1 tsk majsstärkelse, Maizena 

Puré:

1 burk majs, (340 g)
300 g potatis, mjölig
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar

Tillbehör:

150 g sockerärter
100 g svartkål
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt

30 minuter + 20 minuter i ugn

Ankbröst med plommon- och chokladsås och majspuré – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär ett par snitt i skinnet på ankbrösten. Krydda runt om med salt och peppar. Stek dem med skinnsidan ner ca 2 min. Vänd och stek andra sidan ca 2 min.
  2. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 65–68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Ta ut ankan och låt vila ca 5 min innan den skärs i skivor.
  3. Sås: Kärna ur och skär plommonen i bitar. Skala och finhacka löken. Kärna ur och strimla chilin. Fräs plommon, lök och chili i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vin och vatten och tillsätt choklad, fond och socker. Låt koka ca 5 min.
  4. Puré: Låt majsen rinna av. Lägg den i en kastrull men spara 1 dl. Skala och skiva potatisen. Lägg den i kastrullen och tillsätt grädde, salt och cayennepeppar. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Mixa till en slät puré med mixerstav.
  5. Strimla sockerärterna. Grovstrimla kålen. Stek den sparade majsen i olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Blanda i sockerärter och svartkål och stek ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt.
  6. Koka upp såsen och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör.
  7. Servera ankan med majspuré, plommonsås och grönsaker.

Tips! Om du har riktigt söta plommon kan ­sockret i såsen minskas.