Ankbröst med kryddkokt päron, madeiragräddsås och vattenkrassesallad

En fyllig sås med smak av madeira och kryddiga päronklyftor passar perfekt till försiktigt stekta ankbröst.
Allt om Mat
Ankbröst med kryddkokt päron, madeiragräddsås och vattenkrassesallad.
Ankbröst med kryddkokt päron, madeiragräddsås och vattenkrassesallad. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à ca 350 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Kryddkokt päron

  • 1 päron - hårt
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 g ättiksprit - (12%)
  • 5 kardemummakärnor
  • 5 enbär
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 stjärnanis

Madeiragräddsås

  • 0,5 g lök - gul
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 g palsternacka
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl madeira - torr
  • 2 dl hönsbuljong - (tärning + vatten)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt

Sallad

  • 1 kruka vattenkrasse - (50 g)
  • 50 g hasselnötter - rostade
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Päron: Skala, kärna ur och skär päronet i åtta klyftor. Koka upp vatten, socker, ättika och kryddor i en kastrull. Lägg päronklyftorna i lagen och sjud ca 10 min, tills de är mjuka. Låt klyftorna kallna i lagen.

  2. Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i ankbröstens fettkappa. Salta, peppra och lägg ankbrösten i en stekpanna med fettkappan nedåt. Stek dem ca 3 min på varje sida.

  3. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stek dem mitt i ugnen ca 35 min, till 68° innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan de skärs upp.

  4. Sås: Skala och hacka lök, vitlök och palsternacka. Fräs hacket i olja i en kastrull ca 1 minut. Häll i madeira, buljong och grädde. Koka såsen ca 10 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Smaka av med salt.

  5. Sallad: Blanda vattenkrassen med nötter, olja och salt.

  6. Skär ankbrösten i tunna skivor och servera dem med kryddpäron, sås och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!