4.64.64.64.64.6

Rosastekt ankbröst med lyxig rödvinssås på nolltid! Kyld, färdig rödvinssås som bara smaksätts är en smart genväg när man har ont om tid. Ankan är godast att servera nystekt, men låt den vila lite innan den skivas.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g ankbröst
1 msk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
1 kruka salvia

Potatisgratäng:

800 g bakpotatis, (2–3 st)
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
200 g getost, liten rulle

Sås:

2 dl rödvinssås, kyld, t ex Rydbergs
150 g körsbär, frysta
1 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond, konc

Sallad:

100 g blandad plocksallad
0,5 dl valnötter, krossade

40 minuter

Ankbröst med körsbärssås och gratäng –gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär rutmönster i skinnet på ankbrösten. Krydda runt om med flingsalt och peppar. Lägg ankbrösten med skinnsidan ner i en kall stekpanna. Stek på hög värme tills de fått ordentligt med färg, ca 4 min. Vänd och stek andra sidan ca 1 minut.
  2. Repa salviabladen och låt dem steka med ca 30 sekunder, tills de är krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 20 min. Låt vila ca 5 min.
  4. Gratäng: Skala potatisen och skär den i 2–3 mm tjocka skivor, gärna på mandolin. Skala vitlöken.
  5. Lägg potatisen i en kastrull och häll över grädde och mjölk. Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Koka utan lock ca 10 min, tills potatisen mjuknat. Häll över i en ugnssäker form. Skiva osten och fördela den ovanpå.
  6. Höj ugnssvärmen till 250°. Gratinera potatisen i övre delen av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 7 min.
  7. Sås: Grovhacka körsbären. Lägg sås, körsbär, vinäger och fond i en kastrull. Koka ihop ca 2 min.
  8. Skär ankbrösten i skivor och servera med gratäng, sås och sallad toppad med nötter.