Ankbröst med hallonsås, sockerstekt potatis och getostbakat äpple

Ankbrösten säljs frysta, men ska vara tinade vid tillagningen som då går snabbt och lätt. Den goda såsen med sin friska och aromatiska smak passar lika bra till kycklingfilé som till fläskfilé.

Recept: Ankbröst med hallonsås, sockerstekt potatis och getostbakat äpple

 

Ankbröst:

  1. Sätt ugnen på 150°
  2. Snitta fettet tätt med en vass kniv och peppra. Stek dem med fettsidan ner i het panna ca 4 min. Vänd och stek andra sidan ca 2 min.
  3. Salta och färdigstek ankbrösten mitt i ugnen 15–20 min tills innertemperaturen är 65°. Låt dem vila inlindade i aluminiumfolie medan äpple och potatis tillagas.

Hallonsås:

  1. Smält sockret i en kastrull på svag värme tills det är ljusbrunt.
  2. Tillsätt 150 g frysta hallon, spara resten till garnering, kalvfond, vatten och peppar. Koka utan lock 3–4 min.
  3. Sila såsen, smaka av och vispa ner smöret.

Potatis:

  1. Höj ugnstemperaturen till 250°.
  2. Blanda potatisen med olja, salt och socker i en långpanna. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Rör om i potatisen 3–4 gånger under tillagningstiden.

Getostäpplen:

  1. Skär äpplena i halvor. Ta bort kärnhuset och lägg dem med snittytan ner i en ugnssäker form.
  2. Skär osten i bitar. Lägg osten på äpplena och strö över peppar och pinjenötter. Gratinera getostäpplena vid sidan om potatisen 8–10 min.

Servering

Skär ankbrösten i tunna skivor. Lägg upp dem på varma tallrikar med potatis, getostäpple med timjankvist och mangoldskott. Ringla lite av såsen runt om. Garnera med de sparade hallonen. Servera resten av såsen och potatisen vid sidan om.

Recept från