55555

Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök passar bra till fest. Fava är en grekisk ärtröra som oftast serveras med till grillad bläckfisk i Grekland men den passar lika bra till anka.

För 4 personer:

Ingredienser

2 ankbröst, (à 350 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Ärter:

2 dl gråärter, svenska eller gula ärter
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
3 msk rapsolja
0,5 tsk salt

Karamelliserad rödlök:

2 rödlökar
2 msk smör
2 tsk honung
0,5 tsk salt

Garnering:

atsinakrasse, spansk körvel eller vanlig körvel

45 minuter + 12 timmar blötläggning + tid i ugn

Ankbröst med fava på svenska gråärter och karamelliserad rödlök– gör så här:

  1. Ärter: Lägg ärterna i kallt vatten ca 12 timmar. Häll bort vattnet och koka ärterna mjuka i 1 liter vatten med buljong-tärning. Häll av kokspadet men spara det. Mixa ärterna med mixerstav. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ner vitlöken i ärterna och tillsätt olja. Späd med ca 1 dl kokspad till lagom konsistens. Krydda med salt.
  2. Karamelliserad lök: Skala och strimla löken. Stek den på medelvärme i smör tills den börjar mjukna. Ringla över honungen och rör om. Krydda med salt.
  3. Sätt ugnen på 135°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Krydda med salt och peppar. Stek dem i en het torr stekpanna med fettet neråt först och vänd när den har fått en fin yta. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form.
  4. Tillaga mitt i ugnen till 65–70° innertemperatur. Vira in ankbrösten i aluminiumfolie eller  bakplåtspapper och låt köttet vila 10–15 min i rumstemperatur. Skär köttet i skivor.
  5. Lägg upp fava på tallrikar. Lägg på skivat ankbröst och toppa med karamelliserad lök. Garnera med örter.