Anka Rôti à la Orange med kanel och ingefära

Rotsaker och anka steks samtidigt i ugnen. Apelsin ger god smak!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 anka - (ca 2 kilo)
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

rotsaker

  • 800 g rotsaker - blandade, t ex potatis, morötter och palsternackor
  • 3 apelsiner
  • 1 ingefära - stor bit färsk (ca 30 g)
  • 4 kanelstänger
  • 2 rosmarinkvistar - färsk
  • 4 kvistar timjan - färsk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

citrusskal kanderade

  • 1 apelsin - eller citron
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

tillBehör

  • timjan - färsk
  • ev puylinser - kokta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Bind upp ankan med steksnöre. Snitta bröst och lår med en vass kniv. Salta, peppra och lägg ankan i en kall stekpanna. Ställ pannan på spisen och vrid på hög värme. Bryn ankan runt om och lägg den i en stor ugnssäker form eller långpanna med bröstet upp.

  2. Skala och skär rotfrukterna i oregelbundna former. Skiva en apelsin och skär de andra i klyftor. Skala och finhacka ingefäran och blanda med rotfrukter och apelsin, kanel, rosmarin, timjan, salt och peppar. Fördela blandningen runt ankan i formen.

  3. Ställ formen mitt i ugnen och stek ankan ca 20 min tills brösten har 65° innertemperatur. Ta ut formen och låt ankan vila 10 min. Sänk värmen till 225°. Skär ut brösten och låt dem vila i aluminiumfolie. Stek resten av ankan med rotfrukterna och apelsinen ytterligare 25 min tills de har fin färg. Rör om rotsakerna några gånger under tiden.

  4. Kanderade citrusskal: Skölj frukten i varmt vatten. Skär strimlor med zestjärn eller tunna skal med potatisskalare och finstrimla dem. Koka skalen i vatten och socker tills de blir genomskinliga, ca 20 min. Häll av vätskan och låt kallna.

  5. Skär brösten i skivor och dela låren. Lägg upp rotfrukterna på ett fat. Pressa saften ur de stekta apelsinerna och vispa ihop apelsin-saften med skyn i formen. Lägg upp bröst och lår på grönsakerna Häll över skyn och apelsinskal. Servera ev kokta linser till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!