4.84.84.84.84.8

Anka med svartvinbärssås och butternutpuré är festlig fredagsmat. Ankans kött har kraftig smak, och därför passar en frisk sås med bärig smak bra. Grapefrukten ger såsen lite beska, men var försiktig med skalet så den inte blir för besk.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g ankbröst, med skinn
1 tsk salt
2 krm peppar, stött, gärna en blandning av svart-, vit-, rosé- och grönpeppar
2 rosmarinkvistar

Butternutpuré:

1 kilo butternutpumpa
1 tsk salt, + 0,5 tsk
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad

Svartvinbärssås:

1 bananschalottenlök
2 msk smör
0,5 grapefrukt, röd
0,5 dl svarta vinbär
1 msk kycklingfond, konc
1 dl vatten
1 msk honung, flytande
1 msk smör

Tillbehör:

rucola

30 minuter + 25 minuter i ugn

Anka med svartvinbärssås och butternutpuré – gör så här:

  1. Puré: Sätt ugnen på 225°. Skär pumpan i fyra klyftor och ta bort kärnorna. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1 tsk salt och ringla över olja. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna ca 5 min och skär eller dra sedan loss skalet. Mixa pumpan slät och smaka av med citronsaft och 1/2 tsk salt.
  2. Sås: Skala och strimla schalottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Skölj grapefrukten i ljummet vatten. Skär av det yttersta skalet så att inget av det vita kommer med. Strimla skalet, ca 2 tsk, och pressa ut saften ur frukten. Lägg grapeskal och -saft, vinbär, fond och 1 dl vatten i kastrullen och låt sjuda ca 10 min. Rör ner honungen och vispa i smöret.
  3. Skär ankbröstens skinnsida i rutmönster. Krydda runt om med salt och peppar. Strö över rosmarinen. Lägg brösten med skinnsidan ner i en kall gjutjärnsstekpanna och sätt på medelvärme. Skinnsidan ska stekas länge, ca 8 min, så att fettet smälter ut och ger god krispighet.
  4. Vänd och stek klart på andra sidan 3–4 min till 65°innertemperatur. Låt vila 2–3 min på skärbrädan. Skär ankan i skivor. Häll skyn som bildats i såsen. Koka upp såsen och servera ankan med sås, butternutpuré och rucola.