Anka med körsbärssås

Recept på anka med körsbärssås. Körsbär och anka är en delikat kombination liksom flera andra av sommarens bär. Den mörka körsbärssåsen passar även till fläskfilé.

Gör så här:

  1. Anka: Sätt ugnen på 150°. Gör några snitt med en vass kniv på ankbröstens skinnsida. Strö på salt och peppar och stek i het stekpanna med skinnsidan nedåt 2 minuter. Lägg ankbrösten
    med skinnsidan uppåt och stek mitt i ugnen 15-20 minuter tills innertemperaturen är 66°. Linda in dem i folie och låt dem vila 20 minuter.
  2. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och körsbär i ca 1 minut. Tillsätt socker och vinäger och låt det fräsa ca 1/2 minut. Häll på vin, kalvfond och vatten och lägg i en timjankvist. Låt koka utan lock ca 10 minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten och koka upp. Vispa ner smör strax före servering och lägg i urkärnade körsbär.
  3. Skiva ankbrösten och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med tillbehören. Ringla över sås.

Recept från