Anka med körsbärssås

Recept på anka med körsbärssås. Körsbär och anka är en delikat kombination liksom flera andra av sommarens bär. Den mörka körsbärssåsen passar även till fläskfilé.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 ankbröst
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Sås

  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 200 g körsbär
  • 2 tsk råsocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 dl solbacka körsbärsvin
  • 0,5 dl kalvfond - koncentrerad
  • 0,5 dl vatten
  • 1 kvist timjan
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk smör
  • 1 dl körsbär - urkärnade

Tillbehör

  • potatis - pressad kokt
  • haricot verts

Gör så här

  1. Anka: Sätt ugnen på 150°. Gör några snitt med en vass kniv på ankbröstens skinnsida. Strö på salt och peppar och stek i het stekpanna med skinnsidan nedåt 2 minuter. Lägg ankbrösten med skinnsidan uppåt och stek mitt i ugnen 15-20 minuter tills innertemperaturen är 66°. Linda in dem i folie och låt dem vila 20 minuter.

  2. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och körsbär i ca 1 minut. Tillsätt socker och vinäger och låt det fräsa ca 1/2 minut. Häll på vin, kalvfond och vatten och lägg i en timjankvist. Låt koka utan lock ca 10 minuter. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka den i kastrullen. Vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten och koka upp. Vispa ner smör strax före servering och lägg i urkärnade körsbär.

  3. Skiva ankbrösten och lägg upp på varma tallrikar tillsammans med tillbehören. Ringla över sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!