55555

Anka med fikonsky och svamp är en finrätt utan krusiduller där såsen kan göras i förväg och hettas upp och redas före servering. En kötttermometer är bra att använda för att få till den perfekta ankan.

För 6 personer

Ingredienser

3 ankbröst, (à ca 350 g)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Fikonsky

1 fikon, färskt
1 schalottenlök
2 msk strösocker
2 dl vin, rött
1 dl vatten
2 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond, konc
1 kvist timjan
1 tsk majsstärkelse, Maizena

Tillbehör

6 fikon, färska
250 g svamp, t ex karljohan
2 msk olivolja
80 g babyspenat
80 g rucola

Anka med fikonsky och svamp – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Gör några tvärgående snitt på fettsidan av ankbrösten. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp en stekpanna och bryn ankbrösten först med fettsidan ner ca 1 minut och sedan på andra sidan ca 1 minut. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i ett av dem. Stek mitt i ugnen till 67° innertemperatur° ca 20 min. Låt dem vila 5–10 min innan de skärs i skivor.
  2. Fikonsky: Tärna fikonet. Skala och finhacka löken. Smält sockret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg i fikon och lök och skaka om pannan ca 30 se-kunder. Tillsätt vin, vatten, vinäger, fond och timjan. Låt koka utan lock tills det återstår drygt 2 dl. Sila genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt med en sked. Häll tillbaka skyn i en liten kastrull. Koka upp och red den med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
  3. Höj ugnsvärmen till 225°. Snitta fikonen i toppen och ställ dem i en lätt oljad ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Skiva och stek svampen i en torr medelvarm stekpanna ca 2 min. Tillsätt 1 msk olja och stek ytter­ligare tills den fått fin färg. Vänd spenat och rucola i het stekpanna med 1 msk olja ca 15 sekunder.
  5. Skiva ankbrösten och servera dem på varma tallrikar med stekt svamp, varm sallad , varma fikon och fikonsky.

 

Recept av Charlotte Jenkinson