Anjovisrösti med löjrom, syrad grädde och citron

Recept på anjovisrösti med löjrom, syrad grädde och citron. Ett helt nytt sätt att servera överbliven Janssons på. Både smart och lyxigt.
Viktor Westerlind
Anjovisrösti med löjrom, syrad grädde och citron
Anjovisrösti med löjrom, syrad grädde och citron Foto: Linda Prieditis

Ingredienser

  • 250 g Janssons frestelse - kall, fast
  • 1 ägg
  • 1 dl panko - japanskt ströbröd
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 krm flingsalt

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 citron - rivet skal
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 0,5 rödlök
  • 100 g kalixlöjrom - eller sikrom

Garnering

  • 2 rädisor
  • 0,5 ask smörgåskrasse

Gör så här

  1. Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter ca 6 timmar. Blanda gräddfilen med citronskal och -saft och salt. Skala och finhacka rödlöken.

  2. Skär eller stansa ut bitar av Janssons frestelsen. Platta ut dem så att de blir ca 3 cm tjocka. Vispa upp ägget. Panera bitarna i ägg och sedan i panko. Stek dem frasiga i olja och smör. Strö över flingsalt.

  3. Lägg Janssonsbitarna på tallrikar. Forma löjrommen till ägg med hjälp av en sked och lägg ovanpå röstin. Toppa med rödlök, skivade rädisor och krasse. Servera gräddfilen vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!