Anjovisrimmad gösfilé med kummin- och oströra

00000

Johanna Nordström och Lillemor Edlund har skapat en perfekt förrätt som går att förbereda. Fisken kan göras redan dagen innan.

För 8 person(er)

Ingredienser

600 g gösfilé
1,5 tsk flingsalt
1,5 dl ansjovisspad
1 nypa smör, till formen

Kummin- och oströra

2 tsk kummin, rostad hel
2 dl crème fraiche
1 dl ost, finriven lagrad
1 krm salt
1 krm vitpeppar, mald

Tillbehör

0,5 dl hasselnötter
8 dl sallad, blandad med örter, t ex körvel, mangoldskott, basilika
1 msk olivolja
0,5 msk balsamvinäger
1 nypa flingsalt, eventuellt
1 nypa vitpeppar, nymald

1. Fisk: Lägg fiskfiléerna i en smord ugnssäker form. Gnid in fisken med salt och häll över ansjovisspad. Låt fisken rimma i kylen ca 4 timmar.
2. Sätt ugnen på 100°. Stek fisken mitt i ugnen 25–30 min eller tills innertemperaturen är 58–60°. Låt fisken svalna. Ställ in den i kylen. Skär upp fisken i bitar vid servering.
3.Oströra: Rosta kummin i stekpannan någon minut. Vispa creme fraiche med elvisp till samma konsistens som vispad grädde. Blanda creme fraiche, ost och kummin. Smaka av med salt och peppar.
4. Rosta nötterna i en het torr stekpanna, lägg nötterna i lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och gnid försiktigt av skalet. Hacka nötterna.
5. Servering: Skär fisken i ca 1 cm breda bitar. Blanda salladssorterna och vänd salladen med olivolja och balsamvinäger. Lägg fisken på knäckebröd. Doppa en sked i varmt vatten och forma ägg av oströran. Arrangera som på bilden. Strö ev över lite extra flingsalt och vitpeppar.