1. Fisk: Lägg fiskfiléerna i en smord ugnssäker form. Gnid in fisken med salt och häll över ansjovisspad. Låt fisken rimma i kylen ca 4 timmar.
2. Sätt ugnen på 100°. Stek fisken mitt i ugnen 25–30 min eller tills innertemperaturen är 58–60°. Låt fisken svalna. Ställ in den i kylen. Skär upp fisken i bitar vid servering.
3.Oströra: Rosta kummin i stekpannan någon minut. Vispa creme fraiche med elvisp till samma konsistens som vispad grädde. Blanda creme fraiche, ost och kummin. Smaka av med salt och peppar.
4. Rosta nötterna i en het torr stekpanna, lägg nötterna i lite hushållspapper eller i en ren kökshandduk och gnid försiktigt av skalet. Hacka nötterna.
5. Servering: Skär fisken i ca 1 cm breda bitar. Blanda salladssorterna och vänd salladen med olivolja och balsamvinäger. Lägg fisken på knäckebröd. Doppa en sked i varmt vatten och forma ägg av oströran. Arrangera som på bilden. Strö ev över lite extra flingsalt och vitpeppar.
Anjovisrimmad gösfilé med kummin- och oströra
Johanna Nordström och Lillemor Edlund har skapat en perfekt förrätt som går att förbereda. Fisken kan göras redan dagen innan.
För 8 person(er)
Ingredienser
600 g | gösfilé |
1,5 tsk | flingsalt |
1,5 dl | ansjovisspad |
1 nypa | smör, till formen |
Kummin- och oströra
2 tsk | kummin, rostad hel |
2 dl | crème fraiche |
1 dl | ost, finriven lagrad |
1 krm | salt |
1 krm | vitpeppar, mald |
Tillbehör
0,5 dl | hasselnötter |
8 dl | sallad, blandad med örter, t ex körvel, mangoldskott, basilika |
1 msk | olivolja |
0,5 msk | balsamvinäger |
1 nypa | flingsalt, eventuellt |
1 nypa | vitpeppar, nymald |