Aniskokta päron med varm toscasås och vaniljglass

På Villa Sjötorp lagas all mat från grunden, även glassen. Men det går förstås att köpa färdig vaniljglass också.

Aniskokta päron med varm toscasås och vaniljglass

1. Anispäron: Skala päronen och ta ur kärnhusen underifrån med ett kuljärn eller dela dem och skär ut kärnhusen. Blanda vatten, socker och stjärnanis i en kastrull. Lägg i päronen och koka dem under lock tills de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.
2. Strutar: Smält smöret i ka-strull eller i mikron. Tillsätt mjöl, socker och vatten och vispa till en slät smet. Rör i ägget.
3. Häll ca 1/2 dl smet i en varm stekpanna, tippa pannan så att smeten rinner ut till en rundel, ca 14 cm i diameter. Stek ca 6 min på medelstark värme. Vänd och stek ca 3 min på andra sidan. Stjälp upp och forma genast kakan till en strut runt en bit hushållspappersrulle eller hoprullat hushållspapper. Grädda resten av smeten på samma sätt.
4. Toscasås: Koka ihop grädde, socker och sirap till simmig  konsistens och ljusbrun färg. Koktiden beror på hur vid ka-strull man har, men det ska koka ganska ordentligt. Skålla, skala och grovhacka mandeln och rör ner den i den färdiga såsen.
5. Lägg upp päron, strut och glass på tallrikar och ringla den varma såsen över.

Recept från