Aniskokta päron med varm toscasås och vaniljglass
1. Anispäron: Skala päronen och ta ur kärnhusen underifrån med ett kuljärn eller dela dem och skär ut kärnhusen. Blanda vatten, socker och stjärnanis i en kastrull. Lägg i päronen och koka dem under lock tills de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.
2. Strutar: Smält smöret i ka-strull eller i mikron. Tillsätt mjöl, socker och vatten och vispa till en slät smet. Rör i ägget.
3. Häll ca 1/2 dl smet i en varm stekpanna, tippa pannan så att smeten rinner ut till en rundel, ca 14 cm i diameter. Stek ca 6 min på medelstark värme. Vänd och stek ca 3 min på andra sidan. Stjälp upp och forma genast kakan till en strut runt en bit hushållspappersrulle eller hoprullat hushållspapper. Grädda resten av smeten på samma sätt.
4. Toscasås: Koka ihop grädde, socker och sirap till simmig konsistens och ljusbrun färg. Koktiden beror på hur vid ka-strull man har, men det ska koka ganska ordentligt. Skålla, skala och grovhacka mandeln och rör ner den i den färdiga såsen.
5. Lägg upp päron, strut och glass på tallrikar och ringla den varma såsen över.