1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skiva potatisen. Fräs lök och potatis i smör och olivolja några minuter.
2. Häll över vatten, kycklingfond, grädde och mjölk. Koka sakta under lock 15 min.
3. Tillsätt pressad citron och ängssyra och mixa soppan helt slät. Smaka av den med salt och kyl den.
4. Tärna brödet och rosta det i torr stekpanna.
5. Servera soppan med de grova krutongerna och ev en yoghurtklick.
Ängssyrasoppa med krutonger
Soppan kan också lagas på basilika och citronmeliss. Du kan göra den dagen före och ha den färdig i kylen.
För 8 person(er)
Ingredienser
75 g | gul lök |
2 | vitlöksklyfta |
200 g | mandelpotatis |
1 msk | smör |
2 tsk | olivolja |
5 dl | vatten |
2 msk | kycklingfond, eller hönsbuljongtärningar |
4 dl | vispgrädde |
1 dl | mjölk |
1 msk | citron, pressad |
100 g | ängssyra |
0,5 tsk | salt |
Servering
4 | grova brödskivor, till krutonger |
1 pkt | matyoghurt, eventuellt |