Ångkokt havsabborre

En klassisk smörsås med färsk dragon passar fint till den försiktigt ångkokta fisken. Smörsåsen bör göras strax innan den ska serveras. Alternativa fiskar kan vara gös eller torsk.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 150 g fiskfiléer - skinn- och benfri
  • 1 msk smör
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl vitt vin - torrt

Smörsås

  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 tsk citron - pressad, saft
  • 250 g smör - kallt
  • 2 tsk dragon - finhackad, färsk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Tillbehör

  • 1 fänkålsstånd
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk strösocker
  • 1 vitlök - klyfta, pressad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 plommontomater
  • 5 dragon - kvistar, färsk

Gör så här

  1. Smöra en ugnssäker form. Salta fisken runt om. Placera den i formen. Häll över 1 dl vin och täck formen med aluminiumfolie.

  2. Tillbehör: Sätt ugnen på 150°. Skär fänkålen i 6 klyftor. Lägg den i en bunke tillsammans med salt, peppar, socker, pressad vitlök och olivolja. Blanda väl.

  3. Placera fänkålen, i sin marinad, i en ugnssäker form. Baka den i mitten av ugnen ca 35 minuter. Snitta och doppa tomaterna i kokande vatten 15 sek. Dra av skalet och skär tomaterna i klyftor.

  4. Sås: Finhacka schalottenlöken. Sjud löken i vinägern och 1/2 dl vitt vin i en liten kastrull tills ca 2 msk vätska återstår. Sila bort löken. Tillätt citronsaften.

  5. Skär smöret i mindre bitar. Vispa ner smöret bit för bit i lök- och vinägerreduktionen. Smaksätt med hackad dragon, salt och peppar.

  6. Sätt in fisken i mitten av ugnen ca 15 minuter, till en innertemperatur av 57°. Servera fisken med tillbehören, färsk dragon och dillkokt färskpotatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!