00000

En klassisk smörsås med färsk dragon passar fint till den försiktigt ångkokta fisken. Smörsåsen bör göras strax innan den ska serveras.
Alternativa fiskar kan vara gös eller torsk.

För 6 person(er)

Ingredienser

150 g fiskfiléer, skinn- och benfri
1 msk smör
1,5 tsk salt
1 dl torrt vitt vin

Smörsås

2 schalottenlökar
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vitt vin
2 tsk citron, pressad, saft
250 g smör, kallt
2 tsk dragon, finhackad, färsk
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Tillbehör

1 fänkålsstånd
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
1 msk strösocker
1 vitlök, klyfta, pressad
0,5 dl olivolja
2 plommontomater
5 dragon, kvistar, färsk

1. Smöra en ugnssäker form. Salta fisken runt om. Placera den i formen. Häll över 1 dl vin och täck formen med aluminiumfolie.
2. Tillbehör: Sätt ugnen på 150°. Skär fänkålen i 6 klyftor. Lägg den i en bunke tillsammans med salt, peppar, socker, pressad vitlök och olivolja. Blanda väl.
3. Placera fänkålen, i sin marinad, i en ugnssäker form. Baka den i mitten av ugnen ca 35 minuter. Snitta och doppa tomaterna i kokande vatten 15 sek. Dra av skalet och skär tomaterna i klyftor.
4. Sås: Finhacka schalottenlöken. Sjud löken i vinägern och 1/2 dl vitt vin i en liten kastrull tills ca 2 msk vätska återstår. Sila bort löken.
Tillätt citronsaften.
5. Skär smöret i mindre bitar. Vispa ner smöret bit för bit i lök- och vinägerreduktionen. Smaksätt med hackad dragon, salt och peppar.
6. Sätt in fisken i mitten av ugnen ca 15 minuter, till en innertemperatur av 57°. Servera fisken med tillbehören, färsk dragon och dillkokt färskpotatis.