4.84.84.84.84.8

Ängamat, kallas ibland ängasoppa, är en klassisk soppa som för tankarna till barndomen. Perfekt att laga när grönsakssäsongen är som bäst.

För 4 personer:

Ingredienser

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl mellangrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
400 g potatis, gärna färskpotatis
300 g morötter, gärna späda
400 g blomkål
3 msk majsstärkelse, Maizena
200 g sockerärter
100 g babyspenat, färsk
smör, vitvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

50 g bröd, per person

25 minuter

Ängamat – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, grädde, buljongtärningar och 1 1/2 tsk salt. Låt koka ca 5 min.
  2. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i soppan och småkoka tills de är nätt och jämnt mjuka. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Lägg dem i soppan.
  3. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i soppan. Småkoka 2–3 min.
  4. Strimla sockerärterna. Rör ner sockerärter och spenat i soppan.  Krydda med 1 msk vinäger och 1 krm peppar. Servera soppan med bröd.