Ångade grönsaker med krispiga nudlar och sötsur sås

Den krispiga konsistensen på nudlarna ger en läcker kontrast till de mjuka grönsakerna.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 200 g risnudlar - tunna
  • 1,5 dl rapsolja

Sås

  • 3 msk rörsocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk lime - pressad
  • 1 lime - rivet skal
  • 0,5 msk ingefära - riven
  • 0,5 chili - t ex röd spansk peppar finhackad
  • 2 krm sesamolja
  • 2 krm salt
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)

Grönsaker

  • 400 g pak choi
  • 100 g salladslök
  • 2 - 3 morötter - (200 g)
  • 250 g ostronskivling
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Hetta upp oljan till 180° i en mindre kastrull med höga kanter. Sära nudlarna om de ligger tätt packade och lägg i en handfull åt gången i den heta oljan. Lyft upp dem med gaffel eller matlagningspincett i metall när de är vita och krispiga. Lägg upp på papper eller tätt galler för att rinna av.

  2. Lägg sockret i en kastrull och värm tills det börjar smälta. Tillsätt vatten, limesaft, limeskal, ingefära och chili. Låt såsen koka på medelvärme ca 5 min. Smaka av med sesamolja och salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt det koka upp så att såsen tjocknar. Häll upp såsen i en skål.

  3. Skölj, ansa och skär paksoi i bitar på längden, halvera salladslöken. Skala och skär morötterna i sneda slantar.

  4. Häll vatten i kastrullen så pass mycket att det precis går upp till ånginsatsen när den läggs i. Lägg i morötterna först och ånga dem med locket på ca 5 min. Lägg  i paksoi och salladslök och ånga ytterligare ca 5 min.

  5. Skär ostronskivlingarna i 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svampen ca 2 min på varje sida. Salta.

  6. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar. Därefter stekt svamp och friterade nudlar. Ringla sås lite över och runtom.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!