1. Hetta upp oljan till 180° i en mindre kastrull med höga kanter. Sära nudlarna om de ligger tätt packade och lägg i en handfull åt gången i den heta oljan. Lyft upp dem med gaffel eller matlagningspincett i metall när de är vita och krispiga. Lägg upp på papper eller tätt galler för att rinna av.
2. Lägg sockret i en kastrull och värm tills det börjar smälta. Tillsätt vatten, limesaft, limeskal, ingefära och chili. Låt såsen koka på medelvärme ca 5 min. Smaka av med sesamolja och salt. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt det koka upp så att såsen tjocknar. Häll upp såsen i en skål.
3. Skölj, ansa och skär paksoi i bitar på längden, halvera salladslöken. Skala och skär morötterna i sneda slantar.
4. Häll vatten i kastrullen så pass mycket att det precis går upp till ånginsatsen när den läggs i. Lägg i morötterna först och ånga dem med locket på ca 5 min. Lägg i paksoi och salladslök och ånga ytterligare ca 5 min.
5. Skär ostronskivlingarna i 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svampen ca 2 min på varje sida. Salta.
6. Lägg upp grönsakerna på varma tallrikar. Därefter stekt svamp och friterade nudlar. Ringla sås lite över och runtom.
Ångade grönsaker med krispiga nudlar och sötsur sås
Den krispiga konsistensen på nudlarna ger en läcker kontrast till de mjuka grönsakerna.
För 4 person(er)
Ingredienser
200 g | risnudlar, tunna |
1,5 dl | rapsolja |
Sås:
3 msk | rörsocker |
1,5 dl | vatten |
2 msk | lime, pressad |
1 | lime, rivet skal |
0,5 msk | ingefära, riven |
0,5 | chili, t ex röd spansk peppar, finhackad |
2 krm | sesamolja |
2 krm | salt |
1 tsk | Maizena majsstärkelse |
Grönsaker:
400 g | paksoi |
100 g | salladslök |
2-3 | morötter, (200 g) |
250 g | ostronskivling |
1 msk | rapsolja |
0,5 tsk | salt |