Ångad torsk med smörkokt spetskål, purjolök och dill

Ångad torsk med smörkokt spetskål, purjolök och dill är milt och gott. Kålen blir mjäll och mjuk när den kokas i vatten och smör. Torsken ångas varsamt under lock och bevarar all smak.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g torskfilé
  • 400 g spetskål - eller vitkål
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 kruka dill
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 800 g potatis - kokt, gärna pressad
  • 2 dl crème fraiche - smaksatt, t ex med saffran och tomat

Gör så här

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Ansa och grovstrimla kålen. Ansa och halvera purjolöken. Skär den i bitar. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Lägg kål, purjolök och vitlök i en vid stekpanna och häll över 1 dl vatten. Tillsätt 50 g smör och krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Sätt på ett lock och låt koka ca 8 min.

  3. Lägg fisken på kålen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt fisken ångkoka under lock ca 5 min.

  4. Garnera fisken med dill och servera med kål, lök, kokt (gärna pressad) potatis och crème fraiche.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!