4.14.14.14.14.1

Ångad torsk med smörkokt spetskål, purjolök och dill är milt och gott. Kålen blir mjäll och mjuk när den kokas i vatten och smör. Torsken ångas varsamt under lock och bevarar all smak.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g torskfilé
400 g spetskål, eller vitkål
1 purjolök
1 vitlöksklyfta, liten
1 kruka dill
smör, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

800 g potatis, kokt, gärna pressad
2 dl crème fraiche, smaksatt, t ex med saffran och tomat

25 minuter

Ångad torsk med smörkokt spetskål, purjolök och dill – gör så här:

  1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Ansa och grovstrimla kålen. Ansa och halvera purjolöken. Skär den i bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Lägg kål, purjolök och vitlök i en vid stekpanna och häll över 1 dl vatten. Tillsätt 50 g smör och krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Sätt på ett lock och låt koka ca 8 min.
  3. Lägg fisken på kålen. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt fisken ångkoka under lock ca 5 min.
  4. Garnera fisken med dill och servera med kål, lök, kokt (gärna pressad) potatis och crème fraiche.