Ångad sejrygg med spetskål, basilikasmör, ärter och kålrabbi

Recept på ångad sej- eller torskrygg med spetskål, basilikasmör, ärter och kålrabbi. Här får fiskens egen smak komma fram tillsammans med nyskördade ärter och späd spetskål.
Charlotte Jenkinson
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 g sejrygg - eller torskrygg, kravmärkt
  • 1 spetskål - litet
  • 500 g gröna ärter - i skidor
  • 1 kålrabbi - (300 g) liten
  • 1 tsk flingsalt - + 1 tsk
  • 2 tsk olivolja

Basilikasmör

  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk citron - pressad

Gör så här

  1. Smör: Skala och pressa vitlöken och hacka basilikan. Rör ihop alla ingredienser till basilikasmöret.

  2. Ansa och skär spetskålen i fyra klyftor. Skär bort det mesta av stammen utan att klyftorna faller isär. Ta bort ena ärtskidan så att ärterna kan ångas i sina skal.  Skala, halvera och skär kålrabbin i skivor. Fördela grönsakerna i ånginsatsen och strö över 1 tsk salt.

  3. Skär fisken i fyra bitar. Pensla den med olja. Strö över 1 tsk salt och lägg fiskbitarna bredvid grönsakerna.

  4. Ånga fisk och grönsaker ca 15 min. Servera med smöret.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!