Ångad lax med grönsaks­barigoule och sauce vert

00000

Recept på ångad lax med grönsaks­barigoule och sauce vert. Att skala kronärtskockan tar lite tid, men resultatet blir utsökt!

För 4 personer

Ingredienser

4 bitar laxfilé, (á 125 g)

Barigoule

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1+2 morötter
1 fänkålsstånd, (ca 300 g)
1/2 blomkålshuvud, (á 700 g)
2 kronärtskockor
1 msk pressad citron
2 msk smör
1 msk olivolja
6 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
3 msk konc kycklingfond
1/2 kruka timjan
2 lagerblad
1 tsk+2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
12 körsbärstomater, gärna romantica

Sauce Vert

1 kruka persilja
1 kruka basilika
1 liten vitlöksklyfta
5 cornichons
1 msk kapris
1 msk olivolja
2 msk vatten
1/4 citron, rivet skal
2 krm salt

Tillbehör

1 ask ärtskott, (50 g)
1 tsk olivolja

50 minuter

Ångad lax med grönsaks­barigoule och sauce vert:

  1. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och en morot. Skala och skär långa remsor av två morötter med en potatisskalare. Ansa och strimla fänkålen. Lägg den i kallt vatten för att undvika missfärgning. Bryt blomkålen i små buketter.
  2. Skär av toppen på kronärtskockan. Bryt av stjälken. Följ kronärtskockans runda form med kniven och skär försiktigt bort de yttersta bladen. Gröp ut det håriga innandömet med hjälp av en sked. Putsa kronärtsbottnarna och skär dem i sex klyftor vardera. Gnid in bitarna med citronsaft för att undvika missfärgning.
  3. Fräs lök, morot och fänkål i smör och olja i en gryta. Tillsätt kronärtskockshjärtan, vin, vatten och fond. Lägg i timjankvistar och lagerblad. Låt sjuda utan lock tills kronärtskockan är mjuk, 10–15 minuter. Smaka av med 1 tsk salt.
  4. Blanda ner morotsremsor, blomkål och tomater i grytan. Krydda laxen med 2 krm salt och peppar. Lägg laxbitarna överst i grytan, sätt på locket och låt laxen ånga 8–10 minuter, tills den är färdig.
  5. Sauce vert: Repa bladen från persilja och basilika. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser med mixerstav till en slät sås.
  6. Ta upp timjankvistar och lagerblad ur ragun. Servera i halvdjup tallrik, toppa med lax, sauce vert och olivoljeslungade ärtskott.
Fler recept med: Fisk, Övrigt