Ångad lax i röd curry
Ingredienser
- 1 burk kokosmjölk - kall (400 ml)
- 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
- 8 kaffirlimeblad
- 1 msk röd currypasta - helst Mae Ploy
- 1 msk fisksås
- 1 ägg
- 400 g laxfilé - utan skinn
- 12 basilikablad - thai eller vanliga
- 12 korianderblad - färska
Garnering
- 2 kaffirlimeblad
- 1 röd thaichili
- korianderblad
Gör så här
-
Öppna den kalla kokosmjölksburken utan att skaka den. Ta försiktigt upp den fasta kokoskrämen ur burken, (den tunna används inte). Blanda 1 dl med majsstärkelsen i en liten skål. Ställ i kylen.
-
Finstrimla kaffirlimebladen. Hetta upp resten av den fasta kokoscrèmen i en kastrull. Tillsätt currypastan och vispa samman under kokning. Tillsätt fisksåsen och ta av från värmen. Vänd ner limebladen. Vispa ner ägget.
-
Skär laxen i ca 3 x 2 cm, och lägg dem i curryblandningen. Lägg några blad thaibasilika och koriander i 4 ugnssäkra portionsformar à ca 2 dl. Varva därefter fisk med sås och örtbladen i formarna. Ställ i kylen tills de ska ångkokas eller koka dem genast. Hit kan förberedas.
-
Häll ca 2 cm vatten i en stor kastrull. Lägg ett litet galler på bottnen om du använder värmekänsliga koppar. Koka upp vattnet. Ställ ner formarna. Ångkoka under lock 10 min på medelvärme.
-
Finstrimla limebladen och chilin på längden till garneringen. Ta av locket på grytan. Fördela kokosgrädden med majsstärkelse ovanpå laxkopparna. Ångkoka ytterligare 5 min. Garnera med limeblad, chilistrimlor och korianderblad.