Ångad lax i röd curry

Laxen är lagad i ugnssäkra portionsformar som ångkokas. Vi hade inte några ugnssäkra formar då vi lagade till fotograf-eringen utan ställde vanliga små skålar på galler i grytan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 burk kokosmjölk - kall (400 ml)
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 8 kaffirlimeblad
  • 1 msk röd currypasta - helst Mae Ploy
  • 1 msk fisksås
  • 1 ägg
  • 400 g laxfilé - utan skinn
  • 12 basilikablad - thai eller vanliga
  • 12 korianderblad - färska

Garnering

  • 2 kaffirlimeblad
  • 1 röd thaichili
  • korianderblad

Gör så här

  1. Öppna den kalla kokosmjölksburken utan att skaka den. Ta försiktigt upp den fasta kokoskrämen ur burken, (den tunna används inte). Blanda 1 dl med majsstärkelsen i en liten skål. Ställ i kylen.

  2. Finstrimla kaffirlimebladen. Hetta upp resten av den fasta kokoscrèmen i en kastrull. Tillsätt currypastan och vispa samman under kokning. Tillsätt fisksåsen och ta av från värmen. Vänd ner limebladen. Vispa ner ägget.

  3. Skär laxen i ca 3 x 2 cm, och lägg dem i curryblandningen. Lägg några blad thaibasilika och koriander i 4 ugnssäkra portionsformar à ca 2 dl. Varva därefter fisk med sås och örtbladen i formarna. Ställ i kylen tills de ska ångkokas eller koka dem genast. Hit kan förberedas.

  4. Häll ca 2 cm vatten i en stor kastrull. Lägg ett litet galler på bottnen om du använder värmekänsliga koppar. Koka upp vattnet. Ställ ner formarna. Ångkoka under lock  10 min på medelvärme.

  5. Finstrimla limebladen och chilin på längden till garneringen. Ta av locket på grytan. Fördela kokosgrädden med majsstärkelse ovanpå laxkopparna. Ångkoka ytterligare 5 min. Garnera med limeblad, chilistrimlor och korianderblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!