Ananastarte med passionsfruktsglass och flarn

Glassen kan göras i god tid och frysas in. Hittar du inte passionsfruktspuré är 2 msk lika mycket som passerad saft av 4 passionsfrukter. Grädda pajbotten i förväg och lägg på ananasen samma dag som den ska serveras.

1. Pajdeg: Kör mjöl, socker, salt och smör till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt ägg och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och platta ut den. Låt den vila 1 timme i kylen.
2. Sätt ugnen på 200°. Kavla degen mellan plastfolie. Täck botten och kanter i en pajform med löstagbar kant ca 26 cm. Picka botten med en gaffel; grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kallna.
3. Fyllning: Skala ananasen, dela och skär bort mittstocken och skär fruktköttet i mindre bitar. Smält socker i en stekpanna på medelvärme tills det blir ljusbrunt.
4. Vänd ner ananasbitarna och citronsaft och blanda väl och värm tills sockret löst igen. Bred ut alltsammans i pajskalet och låt kallna.
5. Passionsfruktsglass: Koka upp mjölk och passionsfruktspuré i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner mjölkblandningen i äggmassan. Häll tillbaka i kastrullen; vispa på svag värme tills massan tjocknar och är 85°. Tillsätt grädden ovispad.
6. Låt glassmeten kallna. Kör i glassmaskin, ca 20 min; ställ i frysen fram till servering.
7. Flarn: Sätt ugnen 175°. Blanda samman smör och florsocker. Tillsätt mjöl och äggvita, lite i taget. Stryk ut smeten så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Grädda 6-8 minuter i mitten av ugnen till gyllenbrun färg. Ta ut och skär med vass kniv ut stora trekanter. Låt kallna.
8. Servera ananastarten med en kula passionsfruktsglass. Stick i ett flarn i glassen. Servera direkt.

Recept från