Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet

4.54.54.54.54.5

Recept på ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet. Det blir mer sorbet än vad som går åt, men den kan sparas i ­frysen och ätas till exempelvis fruktsallad. Alla moment i ­desserten går att förbereda. Recept: Sara Aasum Hultberg

För 6 personer:

Ingredienser

1 ananas

Kokoskräm:

1 gelatinblad
3 dl kokosgrädde
0,75 dl strösocker
1 tsk limeskal, rivet

Örtsorbet:

2 dl vatten
2,5 dl strösocker
0,5 dl glykos
2 krukor mynta
1 kruka koriander
1 kruka dill
1 kruka persilja
3 dl äppelmust
1 dl citron, pressad

Garnering:

granatäppelkärnor
hyvlad färsk kokos
örter, t ex krasse, mynta eller koriander
ätbara blommor, t ex penséer

30 minuter + 2 1/2 timme i ugn + 24 timmar i kyl

Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet – gör så här:

  1. Kokoskräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hälften av kokosgrädden med sockret. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i grädden. Tillsätt försiktigt resten av kokosgrädden och blanda i limeskal. Ställ smeten i kylen ca 1 dygn.
  2. Ananas: Sätt ugnen på 150°. Ställ den hela ananasen på en plåt och tillaga ca 1 ½ timme, beroende på storlek, tills den är helt genombakad. Lägg ananasen i kylen tills den är kall.
  3. Skär bort skalet från ananasen och skär den i tunna skivor eller hyvla på en mandolin.
  4. Sorbet: Koka upp vattnet med socker och glykos och låt lagen kallna i kylen. Repa bladen från örterna. Mixa sockerlagen med örterna, en ört i taget, tills det är helt mixat. Var försiktig med myntan så att den inte mixas för länge, den kan då bli lite brun. Blanda i äppelmust och citronsaft. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant).
  5. Spritsa eller skeda ut kokoskrämen i botten på tallrikar. Täck med skivor av ananas. Toppa med granatäppelkärnor, hyvlad färsk kokos, örter och ätbara blommor. Lägg två ägg sorbet på varje tallrik och servera.
Fler recept med: Frukt och bär