Ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet

Recept på ananascarpaccio med kokoskräm och örtsorbet. Det blir mer sorbet än vad som går åt, men den kan sparas i ­frysen och ätas till exempelvis fruktsallad. Alla moment i ­desserten går att förbereda.

Recept: Sara Aasum Hultberg

30 minuter + 2 1/2 timme i ugn + 24 timmar i kyl

Gör så här:

  1. Kokoskräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hälften av kokosgrädden med sockret. Ta kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i grädden. Tillsätt försiktigt resten av kokosgrädden och blanda i limeskal. Ställ smeten i kylen ca 1 dygn.
  2. Ananas: Sätt ugnen på 150°. Ställ den hela ananasen på en plåt och tillaga ca 1 ½ timme, beroende på storlek, tills den är helt genombakad. Lägg ananasen i kylen tills den är kall.
  3. Skär bort skalet från ananasen och skär den i tunna skivor eller hyvla på en mandolin.
  4. Sorbet: Koka upp vattnet med socker och glykos och låt lagen kallna i kylen. Repa bladen från örterna. Mixa sockerlagen med örterna, en ört i taget, tills det är helt mixat. Var försiktig med myntan så att den inte mixas för länge, den kan då bli lite brun. Blanda i äppelmust och citronsaft. Frys smeten i glassmaskin.
  5. Spritsa eller skeda ut kokoskrämen i botten på tallrikar. Täck med skivor av ananas. Toppa med granatäppelkärnor, hyvlad färsk kokos, örter och ätbara blommor. Lägg två ägg sorbet på varje tallrik och servera.

Recept från