Amerikanska pannkakor blir fluffigare, tjockare och matigare än vanliga pannkakor. Här är bästa receptet!

För 10 pannkakor

Ingredienser

Amerikanska pannkakor

50 g smör
3 ägg
2,5 dl mjölk
5 dl vetemjöl (300 g)
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk strösocker

 Tillbehör

2 dl crème fraiche
färska bär t ex jordgubbar
lönnsirap

Gör så här:

  1. Amerikanska pannkakor
    Smält smöret och låt det svalna. Blanda med ägg och mjölk.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner dem  i äggsmeten och vispa till en slät smet, låt vila ca 10 min.
  3. Stek pannkakorna i smör, gärna ett par åt gången på medelstark värme. När du börjar se bubblor på ovansidan är det dags att vända. Det går även bra att steka dem i plättlagg, då håller de formen bättre.
  4. Håll pannkakorna varma i ugn tills alla är färdigstekta.
  5. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fluffig. Servera pannkakorna med vispad crème fraiche, jordgubbar och lönnsirap.
amerikanska-pannkakor

American pancakes med vispad crème fraiche och jordgubbar kan vara bland det bästa som finns. Använd gärna ett plättlagg med släpp lätt-beläggning från KitchenTime. 

Amerikanska pannkakor utan mjölk och ägg

Om du är vegan så kan och ändå vill göra amerikanska plättar eller pannkakor kan du byta ut mjölken mot växtbaserad mjölk och använda maizena i stället för ägg.

Hur får man pannkakorna fluffiga?

För extra tjocka pannkakor kan du testa att byta ut mjölken mot filmjölk eller yoghurt.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette