Glasstårta (parfait) med mörk choklad och Amarula

Glasstårta, parfait, med smak av choklad och amarula. Marulafrukten används när man gör den sydafrikanska ­likören Amarula cream. Konsistens och smak påminner om Bailey’s, men den är något fruktigare.
Allt om Mat
Recept på Amarulaparfait
Recept på Amarulaparfait Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 200 g färskost - rumsvarm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl Amarula cream

Chokladkräm

  • 50 g choklad - mörk (70%)
  • 0,5 dl Amarula cream

Tillbehör

  • 3 dl bär - t ex hallon och blåbär
  • citronmeliss - eller mynta

Gör så här

  1.  Chokladkräm: Bryt chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner rumsvarm Amarula.

  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Rör ner färsk­osten. Vispa grädden. Vänd ner grädde, Amarula och till sist ­äggvitor i ägg­smeten.

  3. Skölj en avlång form (ca 1 1/2 liter) med vatten och täck insidan med plastfolie. Häll upp parfaitsmeten i formen eller i åtta små portionsformar.  Ringla chokladkrämen över och dra ut mönster med en kniv. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen ca 6 timmar.

  4. Ta fram parfaiten ca 10 min innan den ska serveras. Garnera med bär, citron­meliss eller ­mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!