00000

Glasstårta, parfait, med smak av choklad och amarula. Marulafrukten används när man gör den sydafrikanska ­likören Amarula cream. Konsistens och smak påminner om Bailey’s, men den är något fruktigare.

För 8 personer

Ingredienser

2 äggvitor
6 äggulor
2 dl strösocker
200 g färskost rumsvarm
3 dl vispgrädde
1 dl Amarula cream

Chokladkräm

50 g choklad mörk (70%)
1/2 dl Amarula cream

Tillbehör

3 dl bär t ex hallon och blåbär
citronmeliss eller mynta

30 min + 6 timmar i frysen

Glasstårta (parfait) med amarula – gör så här:

  1.  Chokladkräm: Bryt chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner rumsvarm Amarula.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Rör ner färsk­osten. Vispa grädden. Vänd ner grädde, Amarula och till sist ­äggvitor i ägg­smeten.
  3. Skölj en avlång form (ca 1 1/2 liter) med vatten och täck insidan med plastfolie. Häll upp parfaitsmeten i formen eller i åtta små portionsformar.  Ringla chokladkrämen över och dra ut mönster med en kniv. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen ca 6 timmar.
  4. Ta fram parfaiten ca 10 min innan den ska serveras. Garnera med bär, citron­meliss eller ­mynta.