00000

Recept på Allt om Mat:s Sverigebakelse. För dig som vill förbereda går det utmärkt att frysa den fyllda kakan innan jordgubbar och gelé läggs på.

För 12 st

Ingredienser

3 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
0,75 dl farinsocker
150 g smör

Fyllning

5 äggulor
1,5 msk Maizena majsstärkelse
3 dl vispgrädde
2 dl fläderblomssaft, konc

Garnering

2 gelatinblad
1 dl fläderblomssaft, konc
1 dl vatten
250 g jordgubbar

Allt om Mat:s Sverigebakelse – gör så här:

  1. Häll mjöl, potatismjöl och socker i en matberedare, tillsätt smöret i bitar och kör snabbt ihop till en deg. Ta upp degen och arbeta samman den. Dela degen i lika stora bitar (samma antal bitar som portioner). Tryck ut degen i en muffinsplåt eller i mazarinformar av aluminium som rymmer ca 1 dl. Ställ kallt.
  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop samtliga ingedienser tillfyllningen i en kastrull. Koka upp under vispning till en tjock kräm, dra kastrullen av värmen och kyl snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vatten och fortsätt vispa.
  3. Fördela krämen i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt kallna. Hit kan förberedas dagen före.
  4. Garnering: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp saft och vatten i en liten kastrull. Lyft upp gelatinbladen och vispa ner dem i saften.Kyl och ställ kallt en stund tills saften fått samma konsistens som äggvita.
  5. Garnera under tiden bakelserna med jordgubbsskivor. Skeda över gelé och ställ kallt fram till servering.

 

Tips!

Kakorna bakas i muffinsplåt och lossas lätt med tunn kniv. Även aluminiumformar, t ex mazarinformar, kan användas. Det kan då bli några fler bakelser, korta därför gräddningstiden något.