00000

Alici är ansjovis i Neapel. Gina friterar strömmingsfiléer på samma sätt.

För 8 pers

Ingredienser

Friterad strömming

500 g strömmingsfiléer
2 dl torrt vitt vin
1 citron, rivet skal
2 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl (120 g)
2 ägg

Fritering

5 dl olivolja, extra vergine

Garnering

flingsalt

30 min + 2 timmar i kylen

Alici dorate e fritte – friterad strömming – gör så här:

  1. Blanda vin, citronskal, persilja och salt. Halvera eventuellt strömmingarna om de är stora. Lägg dem i marinaden och låt stå i kylen ca 2 timmar.
  2. Häll av marinaden från strömmingarna och torka dem lätt med hushållspapper. Vänd strömmingarna i mjöl.
  3. Hetta upp oljan till 160 grader. Doppa strömmingarna i uppvispade ägg och lägg dem i oljan. Fritera ca 4 min, tills de fått fin färg. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt och servera.