Älgrulader

00000

Ruladerna är fyllda på klassiskt vis med saltgurka och späck. Späcket smälter vid stekningen och gör det magra köttet saftigt. Ruladerna görs med fördel dagen före servering. Glöm inte att ta ut tandpetarna.

För 4 person(er)

Ingredienser

Rulader

50 g späck
2 saltgurkor, (100 g)
1 gul lök
1 msk smör
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 persiljekvistar
tandpetare

Sås

1 gul lök
2 morötter
100 g rotselleri
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk kalvfond, koncentrerad
2 tsk tomatpuré
2 lagerblad
0,75 tsk timjan
1 nypa salt
1 nypa peppar

Tillbehör

potatismos
lingon, rårörda
500 g alg, ytterlår av

Älgrulader

1. Sätt ugnen på 150°. Skär köttet i tunna skivor (det går lättast om fryst kött halvtinas). Banka ut det mellan plastfolie. Skär späck i tärningar och saltgurka
i 1 cm tjocka stavar, skala och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör utan att den tar färg.
2. Salta och peppra köttet med hälften av kryddorna, fördela späck, gurka, lök och persilja på köttskivorna. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare.
3. Salta och peppra med resten av kryddorna runt om och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg dem vartefter i en ugnssäker gryta.
4. Sås: Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och selleri i små tärningar. Fräs hacket i smör på svag värme några minuter. Strö över mjöl och häll på vin och lite vatten. Koka upp och häll över ruladerna tillsammans
med resten av vattnet, kalvfond, tomatpuré, lagerblad och timjan.
5. Låt grytan koka upp och ställ den att koka i ugnen ca 1 timme eller tills ruladerna känns möra. Sila såsen och koka ihop den till 4 dl, smaka av med salt och peppar. Servera den med ruladerna, potatispuré och rårörda lingon.

Fler recept med: Buffémat, Övrigt, Smårätter, Vilt