00000

Det doftar fantastiskt och köttet blir så mört så det faller sönder. Bli inte avskräckt av mängden kött. Mycket av vikten är svål och fett.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 1/2 kilo rimmad fläsksida
3 vitlöksklyftor
1/2 dl råsocker
2 msk mald ingefära
10 timjankvistar
1 liter äppelmust
1 liter vatten
300 g kantareller eller annan svamp
200 g sparrisbroccoli
1 tsk salt

20 min+3 timmar koktid+1 timme på grillen

1. Skala och hacka vitlöken. Blanda vitlök, socker, ingefära och timjan. Gnid in köttet med blandningen. Låt stå i rumstemperatur, ca 30 min.
2. Lägg köttet i en gryta och häll på must och vatten så att det täcker. Koka upp och sjud under lock ca 3 timmar tills köttet är riktigt mört. Ta upp och låt köttet kallna.
3. Tänd grillen. Strö på ca 1 1/2 dl alspån när briketterna glöder. Snitta svålen på köttet. Lägg köttet på grillen. Grilla indirekt på svag värme, ca 140°, ca 1 timme. Ställ en ugnssäker form i botten på grillen för att samla upp fettet som rinner ut. Låt stå tills det är ca 1/2 dl fett i formen. Ta upp formen.
4. Ansa kantarellerna. Skär sparrisbroccolin i mindre bitar. Stek svampen i fettet som runnit ur fläsket i en stekpanna tills den börjar få färg. Låt broccolin steka med ca 4 min. Krydda med salt.
5. Skär köttet i skivor och servera med svamp och broccoli.

Fler recept med: Fläskkött, Husmanskost, Övrigt