44444

”Bavarois är en riktig favorit för mig. Man kan göra den på så många olika sätt”, säger Nik Märak. Både älgört och torkade björklöv finns i hälsokostbutiker.

För 8 pers

Ingredienser

Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås

1 dl mjölk
3,5 dl vispgrädde
1 dl torkad älgört
0,5 vaniljstång
2 gelatinblad
4 äggulor
3 msk strösocker

Blåbärsbräck

1 dl strösocker
1 msk vatten
0,5 dl torkade blåbär

Björkkaramellsås

1 dl strösocker
2 dl vatten
2 msk torkade björklöv
0,5 dl vispgrädde

30 min + 3 timmar i kylen

Älgörtsbavarois med blåbärsbräck och björkkaramellsås – gör så här:

  1. Blanda mjölk, 1 dl grädde, älgört och vaniljstång i en kastrull. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå ca 15 min. Koka upp igen och sila. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  2. Rör ihop äggulor och socker.  Vispa ner  blandningen i örtmjölken och sjud under vispning till 85 grader. Ta upp gelatinbladen och låt dom smälta i blandningen. Låt svalna till rumstemperatur, 20°.
  3. Vispa 2 1/2 dl grädde. Vänd ner grädden i krämen. Häll upp i glas och låt stelna i kylen ca 3 timmar.
  4. Blåbärsbräck: Blanda socker och vatten i en liten kastrull. Smält sockret på låg värme. Koka ihop på medelvärme till bärnstensfärgad karamell. Rör inte.
  5. Ta kastrullen från värmen och häll i blåbären. Rör lite så att alla bär blir täckta av karamell. Bre snabbt ut karamellen på bakplåtspapper till ett tunt lager. Låt stelna. Bryt bräcket i bitar.
  6. Karamell: Blanda socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt björklöven och låt koka ihop till en genomskinlig, ljusgrön karamell. Häll i grädden och vicka kastrullen så att det blandar sig. Sila såsen.
  7. Toppa bavaroisen med karamellsåsen och servera med blåbärsbräcket.