30 minuter + 1 1/2 timme koktid
Älggryta med voatsiperiferypeppar, västerbottenskrisp och kantareller – gör så här:
- Stöt pepparn grovt i mortel och krydda grytbitarna med 1 tsk peppar och salt. Bryn grytbitarna i omgångar i 2 msk smör. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt gelé, fond, timjan och lagerblad. Häll över vattnet och låt koka upp. Sjud grytan under lock.
- Skala lök, selleri och morot. Skär selleri och morot i bitar. Bryn lök, morot och i 1 msk smör och lägg över i grytan. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och har fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
- Stek kantarellerna i smör. Krydda med salt. Blanda ner kantarellerna i grytan och garnera med smulad västerbottensflarn och 1 tsk peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.