4.54.54.54.54.5

Älggryta med voatsiperiferypeppar, västerbottenskrisp och kantareller är en mustig och god gryta. Voatsiperiferypeppar har en varm hetta med aromer från skogen och en blommig citruston som passar bra i en viltgryta. Frasigt ostkrisp är särskilt gott till svamp och vilt.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g älggrytbitar, t ex av fransyska eller ytterlår
1 +1 tsk voatsiperiferypeppar
0,5 tsk salt
2 + 1 msk smör
3 msk svartvinbärsgelé
2 msk viltfond, konc
4 kvistar timjan
1 lagerblad
2-3 dl vatten
300 g steklökar, små
200 g rotselleri
1 morot

Ostflarn:

50 g västerbottensost, i skivor

Garnering:

300 g kantareller
1 msk smör
0,5 tsk salt

Tillbehör:

kokt potatis, eller potatismos

30 minuter + 1 1/2 timme koktid

Älggryta med voatsiperiferypeppar, västerbottenskrisp och kantareller – gör så här:

  1.  Stöt pepparn grovt i mortel och krydda grytbitarna med 1 tsk peppar och salt. Bryn grytbitarna i omgångar i 2 msk smör. Lägg köttet i en gryta. Tillsätt gelé, fond, timjan och lagerblad. Häll över vattnet och låt koka upp. Sjud grytan under lock.
  2. Skala lök, selleri och morot. Skär selleri och morot i bitar. Bryn lök, morot och i 1 msk smör och lägg över i grytan. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och har fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
  4. Stek kantarellerna i smör. Krydda med salt. Blanda ner kantarellerna i grytan och garnera med smulad västerbottensflarn och 1 tsk peppar. Servera med kokt potatis eller potatismos.