Älgfärsburgare med västerbottensost och tranbärsketchup

Älgfärsburgare med västerbottensost och tranbärsketchup är en lyxig burgare. Ketchupen står sig flera veckor i kylen. Den är även ett gott tillbehör till grillad korv.
Foto: Helèn Pe

Ingredienser

  • 500 g älgfärs
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 rödlök - stor
  • 0,5 isbergssallad
  • 8 västerbottenost - skivor
  • 4 hamburgerbröd

Ketchup

  • 225 g tranbär
  • 1 gul lök
  • 2,5 dl rårössocker
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 0,5 tsk kryddnejlika - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar

Gör så här

  1. Ketchup: Lägg tranbären i en kastrull. Skala och hacka löken. Lägg löken i kastrullen och tillsätt socker, ättika, nejlika, salt och cayennepeppar. Koka upp och låt koka utan lock ca 25 min. Mixa ketchupen slät med mixerstav och låt kallna.

  2. Finhacka baconet. Blanda färsen med bacon, vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 burgare.

  3. Skala och skär löken i tjocka skivor. Skär isbergssalladen i klyftor.

  4. Grilla burgarna indirekt ca 10 min. Grilla lök och sallad vid sidan om ca 5 min. Lägg ost på burgarna när ca 2 min återstår av tillagningstiden. Värm bröden direkt över glöden ca 1 minut.

  5. Servera burgarna i bröden med lök och sallad. Toppa med trabärsketchup.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!