Älgfärsburgare med västerbottensost och tranbärsketchup
Ingredienser
- 500 g älgfärs
- 1 pkt bacon - (140 g)
- 0,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 1 rödlök - stor
- 0,5 isbergssallad
- 8 västerbottenost - skivor
- 4 hamburgerbröd
Ketchup
- 225 g tranbär
- 1 gul lök
- 2,5 dl rårössocker
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
- 0,5 tsk kryddnejlika - mald
- 0,5 tsk salt
- 2 krm cayennepeppar
Gör så här
-
Ketchup: Lägg tranbären i en kastrull. Skala och hacka löken. Lägg löken i kastrullen och tillsätt socker, ättika, nejlika, salt och cayennepeppar. Koka upp och låt koka utan lock ca 25 min. Mixa ketchupen slät med mixerstav och låt kallna.
-
Finhacka baconet. Blanda färsen med bacon, vatten, salt och peppar. Forma färsen till 4 burgare.
-
Skala och skär löken i tjocka skivor. Skär isbergssalladen i klyftor.
-
Grilla burgarna indirekt ca 10 min. Grilla lök och sallad vid sidan om ca 5 min. Lägg ost på burgarna när ca 2 min återstår av tillagningstiden. Värm bröden direkt över glöden ca 1 minut.
-
Servera burgarna i bröden med lök och sallad. Toppa med trabärsketchup.