Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon

Älg är magert kött men biffarna går naturligtvis att göra på vanlig köttfärs. Älgfärsbiffarna blir godast om de steks i en grillpanna om man inte har en riktig träkolsgrill förstås.
Allt om Mat

Potatis

  • 400 g potatis
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 msk gourmetsalt
  • 1 msk ströbröd

Lingon

  • 75 g lingon - frysta
  • 2 msk råsocker
  • 2 msk pepparrot - färsk och riven

Sås

  • 2 schalottenlökar - finhackade
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk viltfond
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm timjan
  • 3 persiljestjälkar
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 tsk smör

Färsbiffar

  • 400 g älgfärs
  • 2 schalottenlökar - finhackade
  • 3 msk matlagningsgrädde
  • 2 msk vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk rapsolja

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll olja i en ugnssäker form med beläggning som inte kräver så mycket fett. Lägg ner klyftorna och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Stek dem mitt i ugnen 30-40 min tills de får färg.

  2. Lingon: Mosa lingonen tillsammans med socker. Smaksätt med riven pepparrot.

  3. Sås: Blanda finhackad schalottenlök, vinäger, vatten, viltfond, socker, timjan och persilja i en kastrull och koka utan lock ca 5 min. Sila såsen och vispa ner majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Låt koka så att såsen tjocknar. Blanda ner smör strax före servering.

  4. Älgfärsbiffar: Blanda färsen med finhackad lök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma jämnstora biffar. Pensla dem med olja och stek dem i en grillpanna 2-3 min på varje sida.

  5. Servera älgfärsbiffarna direkt med klyftpotatis, sås och pepparrotslingon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!