Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon

Älg är magert kött men biffarna går naturligtvis att göra på vanlig köttfärs. Älgfärsbiffarna blir godast om de steks i en grillpanna om man inte har en riktig träkolsgrill förstås.

Älgfärsbiffar med klyftpotatis och pepparrotslingon – gör så här:

  1. Potatis: Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i klyftor. Häll olja i en ugnssäker form med beläggning som inte kräver så mycket fett. Lägg ner klyftorna och blanda väl med oljan. Strö på salt och ströbröd. Stek dem mitt i ugnen 30-40 min tills de får färg.
  2. Lingon: Mosa lingonen tillsammans med socker. Smaksätt med riven pepparrot.
  3. Sås: Blanda finhackad schalottenlök, vinäger, vatten, viltfond, socker, timjan och persilja i en kastrull och koka utan lock ca 5 min. Sila såsen och vispa ner majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Låt koka så att såsen tjocknar. Blanda ner smör strax före servering.
  4. Älgfärsbiffar: Blanda färsen med finhackad lök, grädde, vatten, potatismjöl, salt och peppar. Forma jämnstora biffar. Pensla dem med olja och stek dem i en grillpanna 2-3 min på varje sida.

Servera älgfärsbiffarna direkt med klyftpotatis, sås och pepparrotslingon.

Recept från