Älgchorizo

00000

Recept på älgchorizo. I stället för julkorv steker vi en köttigare korv med älgfärs i basen och mycket smak. Den kan också göras med mager nötfärs.  

För 1 sats, 1,7 kilo:

Ingredienser

5 meter krokfjälster
1 kilo älgfärs, grovmald
500 g fläskkött, grovmalt, fett
200 g späck, grovmalt
4 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin, torrt
4 dl vatten, iskallt
2 tsk salpeter, Santa Maria
3 msk potatismjöl
2,5 tsk salt
1 msk paprika­pulver, rökt, spanskt
1,5 msk paprikapulver, milt
1 msk oregano
2 tsk svartpeppar, nymald

1 timme och 20 minuter

Älgchorizo – gör så här:

  1. Lägg fjälstret i kallt vatten ca 30 min, gärna längre. Skölj genom dem med kallt vatten.
  2. Mal kött och späck om det inte redan är malet. Skala och riv vitlöken. Blanda färsen med späck, vitlök, vin, vatten, salpeter, potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Arbeta färsen väl, gärna med elvispens degkrokar. Ställ den i kylen tills den ska användas.
  4. Gör ett stekprov och kontrollera smaken.
  5. Trä upp fjälstret på korvhornet och fyll det med smet. Gör 10–15 cm långa korvar. Knyt om med bomullssnöre.Korven håller till nästa dag, men ska den förvaras längre bör den frysas.
  6. Stek korven runt om i smör på medelvärme ca 10 min, eller tills den är genomstekt.

Recept av Allt om Matredaktionen

Fler recept med: Buffémat, Jul, Korv och chark, Övrigt, Vilt