Älgchorizo

Recept på älgchorizo. I stället för julkorv steker vi en köttigare korv med älgfärs i basen och mycket smak. Den kan också göras med mager nötfärs.
Recept på älgchorizo.
Recept på älgchorizo. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 5 m krokfjälster
  • 1 kg älgfärs - grovmald
  • 500 g fläskkött - grovmalt, fett
  • 200 g späck - grovmalt
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 4 dl vatten - iskallt
  • 2 tsk salpeter - Santa Maria
  • 3 msk potatismjöl
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver - rökt, spanskt
  • 1,5 msk paprikapulver - milt
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Lägg fjälstret i kallt vatten ca 30 min, gärna längre. Skölj genom dem med kallt vatten.

  2. Mal kött och späck om det inte redan är malet. Skala och riv vitlöken. Blanda färsen med späck, vitlök, vin, vatten, salpeter, potatismjöl, salt och kryddor.

  3. Arbeta färsen väl, gärna med elvispens degkrokar. Ställ den i kylen tills den ska användas.

  4. Gör ett stekprov och kontrollera smaken.

  5. Trä upp fjälstret på korvhornet och fyll det med smet. Gör 10–15 cm långa korvar. Knyt om med bomullssnöre.Korven håller till nästa dag, men ska den förvaras längre bör den frysas.

  6. Stek korven runt om i smör på medelvärme ca 10 min, eller tills den är genomstekt.

Recept av Allt om Matredaktionen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!