Albondigas en salsa de Almendra

Recept på albondigas en salsa de Almendra. Milda köttbullar med mandel och saffran. Ljusare kött som lammfärs eller kalvfärs passar bra. 

För 15 köttbullar

Ingredienser

400 g lammfärs eller kalvfärs
1 dl vatten
2 msk ströbröd
1 tsk salt
1 gul lök
2 krm svartpeppar nymald
1 vitlöksklyfta + 1
1 krm muskot nyriven
0,5 dl vetemjöl
3 msk olivolja + 2 msk
50 g mandel rostad, flagad
1 dl vitt vin torrt
1 dl vatten
1 msk kalvfond konc
0,5 paket saffran (à 1/2 g) eller en liten nypa saffranstrådar

40 min

Gör så här:

  1. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt färs och salt. Skala och finhacka löken. Arbeta färsen smidig tillsammans med hälften av löken, 1 pressad vitlöksklyfta, peppar och muskot.
  2. Rulla till små köttbullar. Vänd runt i mjöl och stek i två omgångar runt om i 3 msk olja i en stekpanna. Ta upp och håll dem varma.
  3. Sås: Stöt mandeln i mortel -eller krossa den med en kastrull mot skärbrädan. Fräs resten av löken och 1 krossad vitlöksklyfta i 2 msk olja. Häll på vin, vatten och kalvfond. Koka upp. Tillsätt saffran och mandel, spara lite till garnering. Rör om och sjud 3–4 min.
  4. Värm köttbullarna i såsen, rör om försiktigt. Strö över den sparade mandeln. 

 

Fler recept med: Köttfärs, Lamm, Övrigt, Smårätter, Spanskt