Ålandspannkaka med katrinplommonkräm och vispad grädde

Recept på Ålandspannkaka med katrinplommonkräm. Med härlig kardemummasmak blir det här en uppskattad favorit. Får du pannkaka över håller den fint i kylen några dagar.

För 12-16 bitar:

Ingredienser

1 liter lantmjölk
1,25 dl mannagryn
0,75 dl vetemjöl
1,5 tsk kardemumma stött
0,5 tsk salt
3 ägg
0,75 dl strösocker
1 dl sötmandel finhackad

Katrinplommonkräm:

150 g katrinplommon
3 dl vatten
1 msk strösocker

Tillbehör:

lättvispad grädde

20 minuter + 45 minuter i ugn

Ålandspannkaka – gör så här:

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Vispa ner mannagrynen och koka på svag värme till en tunn gröt, ca 4 min. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200°. Rör ner mjöl, kardemumma och salt i gröten. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form. Strö över mandel.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
  4. Kräm: Skär katrinplommonen i bitar. Koka dem i vattnet ca 10 min. Tillsätt sockret och koka -ytterligare ca 5 min. Låt kallna.
  5. Servera pannkakan med katrinplommonkräm och lättvispad grädde.