4.24.24.24.24.2

Recept på ajvarbiffar. Servera med krämigt ris och ugnsrostade tomater. Blöt händerna när du formar biffarna så går det lättare. Det går även bra att göra små biffar. Gör då 16 platta biffar i stället och fyll dem på samma sätt.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g nötfärs
400 g körsbärstomater, gärna i olika färger
0,5 + 1 msk rapsolja
0,5 + 1 + 1 tsk salt
3 dl ris, långkornigt eller basmati
1 purjolök
1 ägg
2 + 2 krm svartpeppar, nymald
1 dl ajvar relish, het
2 dl lätt crème fraiche

30 minuter

Ajvarbiffar med krämigt ris och ugnsrostade tomater – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1/2 msk olja och strö över 1/2 tsk salt. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ansa och strimla purjolöken. Blanda ner den i riset när ca 5 min återstår av koktiden.
  3. Blanda färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Dela färsen i åtta bitar och platta ut dem till runda, platta biffar. Lägg en klick ajvar relish mitt på fyra av biffarna. Lägg på resterande biffar och tryck till runt kanterna. Stek dem i 1 msk olja på medelvärme ca 4 min på varje sida.
  4. Rör ner crème fraichen i risblandningen och krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera rostade tomater och ris till de nystekta biffarna.