Ajvar på grillad paprika och aubergine med surdegsbröd

Recept på hemgjord ajvar serverad på surdegsbröd. Matig macka som fungerar både som en lätt lunch tillsammans med en grönsallad och några skivor parmaskinka och som tillbehör till grillbuffén.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 små auberginer - (à ca 250 g)
  • 6 paprikor - röda
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 4 skivor surdegsbröd - stora
  • 0,5 dl persilja - hackad

Gör så här

  1. Lägg en aubergine på grillen tillsammans med paprikorna. Grilla aubergine och paprika direkt tills de är mjuka och svarta, beräkna ca 45 min. Vänd dem flera gånger under tiden.

  2. Lägg paprikan i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå ca 10 min. Dra bort det svarta skalet och ta bort kärnorna. Skär paprikan i strimlor. Halvera auberginen och gröp ut innanmätet.

  3. Mixa hälften av paprikan med aubergineinkråm, skalad vitlök, vinäger och 1 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Halvera 1 aubergine och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Ringla över 1 msk olja och strö på 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Grilla aubergineskivor och bröd ca 2 min på varje sida.

  6. Ta brödet från grillen och lägg på ett tjockt lager ajvar. Toppa med de sparade paprikastrimlorna och grillade aubergineskivor samt hackad persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!