4.74.74.74.74.7

Ajiaco bogotáno är en klassisk colombiansk soppa. I Colombia görs soppan oftast med hönskött och smaksätts med örtkryddan guascas. Vi använder kyckling i stället och smaksätter med persiljestjälkar.

För 8 personer:

Ingredienser

1 kyckling, stor (ca 1,4 kilo)
2 purjolökar
150 g rotselleri
1 gul chili, t ex spansk peppar
12 , persiljestjälkar
2 lagerblad
3 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
0,5 msk salt
1 kilo potatis, mjölig
1 kilo potatis, fast
2 dl matlagningsgrädde
4 majskolvar, kokta
2 msk lime, pressad

Garnering:

1 knippa salladslök

1 timme + koktid

Ajiaco bogotáno – gör så här:

  1. Lägg kycklingen i en gryta. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär sellerin i mindre bitar. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Lägg purjolök, selleri, chili, persiljestjälkar och lagerblad i grytan. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningar och salt.
  3. Sjud kycklingen under lock ca 1 timme, tills den känns mör. Ta upp kycklingen, låt kallna och lägg i kylen. Låt buljongen kallna. Ta bort fettet på ytan.
  4. Sila buljongen och koka ner den tills 2 liter återstår. Skala de båda potatissorterna och skär i bitar, håll dem var för sig. Lägg den mjöliga potatisen i grytan och sjud utan lock tills den är mjuk. Krossa den mot grytans kanter med en gaffel, eller mixa med mixerstav.
  5. Lägg den fasta potatisen i grytan. Sjud under lock ca 10 min. Tillsätt grädden.
  6. Skär varje majskolv i tre eller fyra bitar. Strimla kycklingköttet och lägg det och majsen i soppan. Smaksätt med limesaft.
  7. Ansa och strimla salladslöken. Koka upp soppan. Servera den toppad med salladslök.