00000

Aioli är en fransk-spansk sås som serveras kall och är väldigt god till fisksoppa. Vill du lyxa till din aioli kan du smaksätta den med tryffelolja så blir det en tryffelaioli.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 äggulor
1-2 tsk citron, pressad eller vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
2-4 vitlöksklyftor, pressade
1-2 krm salt

Aioli – gör så här:

  1. Vispa ihop gulor och citronsaft.
  2. Tillsätt oljorna droppvis under kraftig vispning.
  3. Smaka av med vitlök och salt.

 

Om aiolin spricker eller skär sig

Mät temperaturen på den spruckna såsen. Den ska vara ca 40°. Vispa samman 1 äggula och 1 msk vatten, på svag värme, i en ny kastrull. Ta kastrullen från värmen och droppa, under ständig vispning, ner den spruckna såsen i det nya äggvispet så blir den ”hel” igen.

Fler recept med: Fredagsmat, Sås och marinad