Äggterrin

Recept på Äggterrin. Bacon och matjessill är en god och oväntad kombination. Börja i god tid eftersom terrinen behöver stå kallt ett dygn.
Elisabeth Johansson
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 potatisar - (200 g) kokta
  • 3 gelatinblad
  • 200 g färskost - naturell
  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk dill - hackad
  • 2 msk gräslök - hackad

Tillbehör

  • 1 burk matjessillfiléer - (200 g) hela

Garnering

  • 0,5 pkt bacon - (à 140 g)
  • 1 bananschalottenlök
  • dill

Gör så här

  1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan 6 min. Spola äggen med kallt vatten. Skala och grovhacka dem. Skala potatisen och skär den i bitar.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda färskost och gräddfil. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök, dill och gräslök i ostsmeten.

  3. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull. Rör ner gelatinet i ostsmeten. Vänd försiktigt ner ägg och potatis. Fördela smeten i en avlång form, 1 liter, klädd invändigt med plastfolie. Ställ i kylen 1 dygn.

  4. Låt matjessillen rinna av, torka med hushållspapper och skär den i ca 1 cm breda bitar. Finstrimla baconet och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala och skär löken i ringar.

  5. Skär terrinen i bitar och lägg en bit sill på varje bit. Strö på baconsmulor. Garnera med lökringar och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!