55555

Recept på Äggterrin. Bacon och matjessill är en god och oväntad kombination. Börja i god tid eftersom terrinen behöver stå kallt ett dygn.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

3 ägg
2 potatisar, (200 g) kokta
3 gelatinblad
200 g färskost, naturell
2 dl gräddfil
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 rödlök
2 msk dill, hackad
2 msk gräslök, hackad

Tillbehör:

1 burk matjessillfiléer, (200 g) hela

Garnering:

0,5 paket bacon, (à 140 g)
1 bananschalottenlök
dill

30 minuter + 1 dygn att stelna

Äggterrin – gör så här:

  1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan 6 min. Spola äggen med kallt vatten. Skala och grovhacka dem. Skala potatisen och skär den i bitar.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda färskost och gräddfil. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök, dill och gräslök i ostsmeten.
  3. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull. Rör ner gelatinet i ostsmeten. Vänd försiktigt ner ägg och potatis. Fördela smeten i en avlång form, 1 liter, klädd invändigt med plastfolie. Ställ i kylen 1 dygn.
  4. Låt matjessillen rinna av, torka med hushållspapper och skär den i ca 1 cm breda bitar. Finstrimla baconet och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala och skär löken i ringar.
  5. Skär terrinen i bitar och lägg en bit sill på varje bit. Strö på baconsmulor. Garnera med lökringar och dill.