Äggplanta i dashimarinad

00000

Recept på äggplanta i dashimarinad. På Shibumi gör man egen svart sesampasta. Vi har förenklat och tar istället tahinipasta och blandar med bläckfiskbläck.

   

För 4 personer

Ingredienser

1 aubergine 300 g
0,5 purjolök
ca 5 dl rapsolja

Dashimarinad:

5 dl vatten
1 dl bonitoflingor
0,75 dl japansk soja
0,5 dl mirin

Sesampasta:

0,25 dl ljus misopasta
0,5 msk tahinipasta
2 krm bläckfiskbläck
1 krm sesamolja
1 krm japansk soja

20 min + 1 h ­marinering

Gör så här:

  1. Ansa och skär auberginen i åtta skivor. Blanda vatten och bonito-flingor, soja och mirin. Lägg skivorna i blandningen och marinera ca 1 timme. Ta upp skivorna och lägg dem på hushållspapper. Ansa purjo-löken. Skär den i mycket tunna strimlor. 
  2. Hetta upp oljan till 190°. Fritera aubergineskivorna ca 2 min. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Fritera purjolöksstrimlorna i olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt dem rinna av på hushållspapper. 
  4. Blanda ingredienserna till sesampastan. Pensla den på aubergineskivorna och bränn av med brännare. Servera med purjolöken. 

Av Sayan Isaksson

Fler recept med: Övrigt