Äggost

00000

Recept på äggost. Har man ingen äggostform kan osten göras i ett durkslag med silduk.  

För 12 personer:

Ingredienser

10 ägg
3 liter mjölk
3 dl vispgrädde
5 dl gräddfil
1 dl strösocker

Tillbehör:

björnbärssylt eller strösocker blandat med mald kanel

30 minuter + 1 dygn i kyl

Äggost – gör så här:

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och gräddfil i en stor gryta.
  2. Låt blandningen sjuda på låg värme tills den börjar dela sig och bli flockig. Stäng av värmen och låt blandningen stå ca 5 min.
  3. Ställ en äggostform eller durkslag över en bunke. Ös upp äggostblandningen i formen och varva med socker. Låt vila och rinna av 1 dygn i kyl.
  4. Vänd upp äggosten på ett fat och servera med björnbärssylt eller kanel och socker.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul, Övrigt