Äggapaj

I pajen ingår spickeskinka, en skånsk specialitet. Skinkan torrsaltas, lufttorkas och sedan kallröks den på bok och alspån. Den kan närmast liknas vid den tyska Schwarzwaldsskinkan.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 250 g spickeskinka
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • lingon - rårörda
  • sallad - blandad med örter
  • ev vinägrett

Gör så här

  1. Häll mjölet i en matberedare. Tillsätt smöret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vatten lite i taget och kör snabbt samman till en degboll. Tryck ut degen med mjölade fingrar i en form med löstagbarkant, 24 cm diameter. Ställ kallt ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 min. Strimla under tiden skinkan, skölj och strimla purjolöken. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.

  3. Lägg skinka och purjolök i pajskalet. Häll över äggsmeten, grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med rårörda lingon och blandad sallad med örter och gärna en vinägrett.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!