Ägg Benedict – gör så här:
-
Hollandaisesås: Smält smöret i en liten kastrull. Blanda äggulor och vin i en skål eller kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad, vattnet ska bara sjuda. Vispa tills äggblandningen tjocknar.
Foto: Ulf Svensson
- Vispa ner det smälta smöret i ägguleblandningen, lite i taget. Ta inte med den vita bottensatsen som bildats i smöret. Smaka av med salt, cayennepeppar och citron.
-
Pocherade ägg: Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda och knäck ett ägg i taget i en kopp.
Foto: Ulf Svensson
- Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda ca 4 min.
Foto: Ulf Svensson
- Ta upp ägget med hålslev och lägg på en bricka med smörgåspapper.
Foto: Ulf Svensson
- Stek brödskivorna lätt i smör i en stekpanna. Stek baconet och fräs sedan spenaten hastigt i smör. Lägg spenat, bacon och pocherat ägg på brödskivorna. Toppa med en sked hollandaise och så är en rejäl frukost serverad.
Foto: Ulf Svensson
Kökstipsen – Ägg Benedict
- I den ursprungliga rätten ägg Benedict ingår inte spenat, men många tycker att det blir godare, så därför är det med här.
- Välj gärna ett riktigt fint bacon. I USA kallas det Canadian bacon, och vi använde Butcher’s choice från Scan – lite bredare bitar med mindre fett än vanligt bacon.
- Var försiktig med värmen när du gör såsen. Har den kallnat kan den värmas i vattenbad eller på låg värme på spisen.