Ägg Benedict

3.53.53.53.53.5

Ägg Benedict med pocherade ägg är en både knaprig och krämig klassiker. Passar bra som ensamrätt till frukost eller på en större brunch tillsammans med andra rätter.

För 4 personer

Ingredienser

Hollandaisesås:

100 g smör
2 äggulor
1 msk vitt vin, torrt
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
1 tsk citron, pressad

Pocherade ägg:

4 ägg
1,5 l vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)

Tillbehör:

4 brödskivor, gärna runda
1 pkt bacon, (120 g) t ex Butcher´s choice från Scan
130 g färsk spenat
1 msk smör till stekning

Ägg Benedict – gör så här:

  1. Hollandaisesås: Smält smöret i en liten kastrull. Blanda äggulor och vin i en skål eller kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad, vattnet ska bara sjuda. Vispa tills äggblandningen tjocknar.
    hollandasise

    Foto: Ulf Svensson

  2. Vispa ner det smälta smöret i ägguleblandningen, lite i taget. Ta inte med den vita bottensatsen som bildats i smöret. Smaka av med salt, cayennepeppar och citron.
  3. Pocherade ägg: Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda och knäck ett ägg i taget i en kopp.
    pochera-ägg

    Foto: Ulf Svensson

  4. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda ca 4 min.
    pochera-ägg recept3

    Foto: Ulf Svensson

  5. Ta upp ägget med hålslev och lägg på en bricka med smörgåspapper.
    pocherat-ägg

    Foto: Ulf Svensson

  6. Stek brödskivorna lätt i smör i en stekpanna. Stek baconet och fräs sedan spenaten hastigt i smör. Lägg spenat,  bacon och pocherat ägg på brödskivorna. Toppa med en sked hollandaise och så är en rejäl frukost serverad.
    1agg-Benedict_

    Foto: Ulf Svensson

Kökstipsen – Ägg Benedict

  • I den ursprungliga rätten ägg Benedict ingår inte spenat, men många tycker att det blir godare, så därför är det med här.
  • Välj gärna ett riktigt fint bacon. I USA kallas det Canadian bacon, och vi använde Butcher’s choice från Scan – lite bredare bitar med mindre fett än vanligt bacon.
  •  Var försiktig med värmen när du gör såsen. Har den kallnat kan den värmas i vattenbad eller på låg värme på spisen.